Пропускане към основното съдържание

Различни поводи в един ден

21-и март

В първия ден от астрономическата пролет можем да отпразнуваме няколко различни поводи. 

I. През 1966г. ОНН решава да отбелязваме денят срещу расовата дискриминация. Причината е, полицейска стрелба срещу протестиращи жени в Южна Африка.

Снимка:blagoevgrad.utre.bg

Дискриминация има навсякъде около нас. Тук може да видите статията ми относно нея. Бих  искала да оставя следното послание у Вас: „Бъдете толерантни към хората с различна раса. Не знаем каква история имат те и заради това е хубаво да бъдем любезни. По този начин можем да подарим усмивка, която ще зарадва и двете страни.“

·        II. Международен ден на кукления театър 

      Театрите имат важна роля за развитието на културния живот на страната ни. Актьорите ни помагат да излезем от сивото ежедневие, наслаждавайки се на интересните обстановки.

Снимка:moreto.net

III. Ден на хората, болни от синдром на Даун

За съжаление в България за година се раждат средно 100 деца с този синдром. В знак на съпричастност по традиция носим шарени чорапи. Сега осъзнавам, че, носейки тези чорапи хората имат повод за усмивка. Макар поводът да не е положителен, аз харесвам този ден, защото шарените чорапи ми носят добро настроение. Обичам да ги нося, защото хем аз съм усмихната, хем проявявам разбиране към болните от синдрома на Даун.

Снимка:news.bg

IV.  Световен ден на добрия сън

Вчера е било не денят на съня (14-и март), а на ДОБРИЯТсън. Тук по-скоро бих искала да Ви посъветвам да успявате да поспивате поне по 8 часа. Сънят е важен за организма ни и това да бъдем по-продуктивни. По този начин имаме повече енергия, за да свършим повече задачи.

Снимка:radioenergy.bg

·       V. От 1972г. в този ден празнуваме и световния ден на гората. На мен лично гората винаги ми носи положително настроение, спокойствие и вдъхновение. Сякаш цветята, птичките и малките животинки ми дават съвети. Толкова приятно ми става, че все едно ставам нов човек. Надявам се и за Вас да е така!

Снимка:bnr.bg

 VI. По искане на ЮНЕСКО отбелязваме и Световен ден на поезията. Това, което най-много харесвам в поезията са римите. Думи, които имат благозвучие и в същото време създават добро усещане в читателя/ слушателя (в зависимост как се запознавате с дадено произведение).  

Снимка:plevenzapleven.bg

      Мои любими български поети са: Пейо Яворов, Валери Петров и Елисавета Багряна. 

Споделям с Вас свои любими техни произведения:

Пейо Яворов - „Две души

Валери Петров - „Пролет в планината“ (третото стихотворение)

Елисавета Багряна - „Амазонка

Ако искате да се почувствате по-добре прочете тези стихотворения. Всички те ми повлияха положително, вярвам, че и при Вас ще се случи така.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Началото на новия ден

Рано сутрин без аларма, тишината  ме събужда и веднага прозореца отварям. Чист въздух да подишам имам нужда, в себе си позитивизъм да добавям. Птичките бодро пеят своята песен, а слънцето започва да се издига нависоко. За закуска минавам по пътя тесен, с надежда гледам към небе широко. Сладко или солено, всеки се чуди, от всички вкусотии коя да си вземе. Храната в нас усмивките буди и така неусетно минава нашето време.