Пропускане към основното съдържание

Любовта - океан от емоции

След темата за дискриминацията, днес реших да публикувам съчинение, с което участвах в конкурс „Най-добро послание за любовта“ по проекта: „Предпочитам да обичам“ през 2019-та година. Когато го писах наистина се задолбочих и дадох най-доброто от себе си, за да напиша най-доброто послание за любовта. 
Искам да отбележа, че след участието си в конкурса, то претърпя няколко промени и получи ново заглавие. Надявам се да Ви хареса! :) 

Снимка:Actualno.com


Любовта - океан от емоции

Любовта е много красиво чувство! Същевременно е и остър нож с две остриета. Когато обичаш даваш малко от себе си, но в същото време получаваш това, което сме дали. Не винаги обаче любовта, която даваш се връща при теб. Понякога любовта е несподелена и всъщност затова е съзидателна. Това, че рискуваш всичко, а отсреща не ти се връща нищо те съсипва.  Когато обичаш ти не мислиш днешния ден за монотонен, а за невероятен. Очакваш да видиш твоя любим и да бъдеш щастлив, да се усмихнеш широко и да бъдеш на седмото небе от щастие. В литературата, нека бъдем честни, има художествена измислица и то не малко. Де факто пише много неща за любовта, някои са истина, други не. Поетите описват приказна любов такава, каквато е невъзможна в днешния свят. Те я описват като  вълшебна, за да може всеки да помисли за половинката си, да направи добър жест и, каквото и да е мило, за да може да бъде светът по- обичащ, сплотен и любящ…

Когато си влюбен в даден човек, предприемаш какви ли не рискове за него, идеализираш го във всеки аспект, за теб той е най-важното за теб, но идва момент, в който се чудиш дали той гледа на теб по същия начин... Дали той е готов да приеме всичко това и също така да даде всичко за теб?! Любовта те учи да бъдеш щастлив, дори и да те боли. По този начин се научаваш да преминаваш през препятствията в живота си с усмивка. По-хубаво е да обичаш, защото, когато обичаш ти си някъде в облаците, имаш пеперуди в стомаха и усещаш онова неописуемо чувство. Гледаш на света с други очи и всичко ти се струва розово, даваш на света от своя позитивизъм.

Блага Димитрова пък ни описва какъв всъщност е краят на любовта (в някои случаи): 

,,Бяхме най-близки

Не, ний не можем да бъдем добри познати.

Няма среда в любовта.

Бяхме най-близки... Затуй отсега нататък

Ще сме най-чужди в света.’’

От тръпката тръгва приятелството, от приятелството- любовта и най-неканения гост, който се настанява (понякога) е лошотата, която те кара да изневериш. Понякога раздялата е хубаво нещо, стига двамата души да имат нужда от нея. Понякога тя може да е тежка, но някак с времето успява да мине.  Има случаи, в които изневярата е повод за раздяла. В тези случаи раздялата е най-доброто действие, което хората могат да предприемат. Вместо да се лъжат и да се задържат един друг е по-добре да се освободят и да потърсят своите други половинки.

Мой любим цитат от Шекспир е: ,,Любовта е като розата, красива, но бодлива.’’ Всъщност любовта е бодлива, не заради бодлите, които има, а заради нашите постъпки, които ги правят по-остри. Докато обичаме или ни обичат търсим опора в миг на мъка. Мъката ни кара да тъгуваме и да гледаме негативно на света около нас. За да станем по-жизнерадостни ни е необходима малко любов, която да стопли душите ни.  Ако се замислим, кое е по-добре: да обичаш или да бъдеш  обичан?!  А пък дали всъщност не е еднакво трудно?!… Всеки един от нас може да обича, но не всеки може да поеме и да разбере отговорността да бъде обичан. Да обичаш означава да дадеш сърцето си на друг, а да си обичан, да приютиш чуждото в своето. Така от две сърца се създава едно, което е по-силно. Магията на любовта е да намериш човек, който може да види тъгата зад усмивката, човек, който знае, че ти си неговият лъч светлина в мрака и неговата упора в трудни моменти.

Снимка:10-те най

Посланието, което искам да оставя у Вас е следното: „Обичайте се!“. Понякога да обичаме е достатъчно, за да покажем, че някого, че не е сам. 💟


Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Коледната магия в нас

Честита Коледа!  Днес реших да Ви изненадам като напиша стихотворение за Коледа. За втори път пиша такова произведение и се надявам да Ви хареса!  Коледна приказка Белобрадият старец нетърпелив е вече в красива опаковка сложил е  мѐче   . На момче или момиче ще го подари много детски усмивки иска да дари.   В най-приказното време от годината да наберем най-зрелите плодове от градината. Подаръци от сърце под елхата да сложим мир и любов в сърцата си да положим.   Макар на тазгодишната Коледа сняг да няма малки и големи сме в прегръдките на мама. Заедно „Сам вкъщи“ гледаме за пореден път това е красивият уют около коледния кът. Снимка: Радио 1 рок Бъдете здрави, щастливи и успешни! Пожелавам Ви да вярвате в чудесата, за да се сбъднат!