Пропускане към основното съдържание

Усмивката и чудесата, които ни дава

Усмивката е нещо толкова красиво. Можем да я открием навсякъде около нас стига да имаме очите да я видим. Вече сякаш не обръщаме внимание на малките неща, които ни карат да се усмихваме. Усмивката се крие в: студената глъдка въздух, с която започваме деня си, един жест, отварянето на вратата, комплимента или пък дори само поздравяването на някой човек. Крие се в топлата лапа на кучето или котето ни, в тяхната компания, която в студени дни стопля душите ни. Също така, в любимата ни песен, любимият филм, любимата книга, любимата храна, любимата напитка, любимата ни специална дреха, която носи със себе си хубави спомени. Детският глъч, който поражда в теб спомени за най-хубавото време от живота ти, което веднъж заминало, повече няма да се върне. Децата винаги усмихват хората, защото носят невинни душички, които още не са докоснати от лошотата на света. Понякога дори в разговора с баба или дядо някъде в града, могат да ни усмихнат, а дори и да ни накарат да се замислим за толкова неща от живота. Наскоро с моя приятелка срещнахме една баба. Тя беше толкова любезна и мила, няколко пъти ни повтори, че обича: децата, нас младите, които сме на ръба да не сме деца много скоро, обича дърветата, обича всичко. Тази обич я караше да бъде весела, усимхната и да гледа напред към бъдещето с вяра и усмивка. Понякога човек от подобни разговори печели спомени и ценни съвети за цял живот. 

Снимка:biznespraktik.com

Нека погледнем в природата. Там има толкова много поводи, заради които да се усмихнем. Защо ги забравихме? Слънчевите лъчи, които почти всяка сутрин ни огряват и ни напомят, че започва нов ден с ново начало, когато да бъдем по-добри от вчера един към друг.  Същите лъчи, които гъделичкат очите и лицето ти, отправят индиректно послание към теб да се усмихнеш. Сега е есен, природата сама рисува вълшебните картини около нас. Ако се загледаме в дърветата ще забележим, че дори няма две еднакви листенца. Всяко едно от тях е специално само по себе си, а и толкова красиво. Малките животинки, които обитават природата и планината, а когато отидем при тях ставаме гости в техния дом, ни приемат с удоволствие и се радват на компанията ни. Малката катеричка, която нежно движи рунтавата си опашка. Птичките, които пеят песента си, преди да заминат на юг. Цветята, които сутрин се събуждат за нас, за да може, когато минем покрай тях да се вгледаме в тяхната красота, а ние просто отминаваме без да им обърнем внимание. Звукът от поточете, в което водата гали камъните и продължава по пътя си. Тези малки на пръв поглед обикновени неща ни зареждат с толкова много енергия. Толкова много сме се вглъбили в ежедневието си, че нямам очи за истинската красота в света. 

Усмивката е нещо, което може да оправи нечии ден, а не струва нищо. Можем да я подарим с добро дело, кратко съобщение или просто да извием краищата на устните си и да не бъдем типичните намръщени хора в сивия свят.  Имаме толкова много причини да се усмихваме, а някои дори не помнят какво означава това. Важно е какво излъчване предаваме на хората, с които се срещаме, защото това ще се отрази като огледало върху това, което получаваме. Едно по-ведро и щастливо изражение на лицето ни, може да ни донесе толкова плюсове, че дори не можем да си представим. Както се пее в песента на Трамвай№5:

„И днес на твойте устни тя цъфти,

Усмихнеш ли се - хубава си ти.

Не бива без усмивка дом да има,

Без нея по света ще бъде вечна зима.“ 

Когато сутрин поздравим непознат човек, а той ни погледне странно, не е, защото сме нарушили личното му пространство, а защото вече малцина са тези, които се усмихват рано сутрин. Било то на човек или дори на природата. 

Носете по една усмивка винаги на лицето си и в джоба си. Можете да си сложите листче с надпис: „Усмихни се!“ или да си го сложите като тапет на телефон, на компютъра, или където и да е. Просто да има нещо, което да ви напомня, че трябва да се усмихвате. То е заразно, помислете колко добре бихте се чувствали ако се усмихнете на един човек, той на друг, той на друг и така верижката става безкрайна.  Друго нещо, което искам да споделя е една техника, която съм чела преди една-две години. Когато човек е тъжен и няма настроение, а има нужда от усмивка на лицето си, трябва да се усмихне и да стои така 30 секунди или една минута (може и пред огледало). Бих Ви посъветвала да опитате тази техника, при мен работи!

Усмихвайте се, дарявайте усмивки и нека греят толкова силно на лицата ви, че дори Слъцето да се засегне и бъде ваша конкуренция. Усмивката може да сътвори чудеса!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Коледната магия в нас

Честита Коледа!  Днес реших да Ви изненадам като напиша стихотворение за Коледа. За втори път пиша такова произведение и се надявам да Ви хареса!  Коледна приказка Белобрадият старец нетърпелив е вече в красива опаковка сложил е  мѐче   . На момче или момиче ще го подари много детски усмивки иска да дари.   В най-приказното време от годината да наберем най-зрелите плодове от градината. Подаръци от сърце под елхата да сложим мир и любов в сърцата си да положим.   Макар на тазгодишната Коледа сняг да няма малки и големи сме в прегръдките на мама. Заедно „Сам вкъщи“ гледаме за пореден път това е красивият уют около коледния кът. Снимка: Радио 1 рок Бъдете здрави, щастливи и успешни! Пожелавам Ви да вярвате в чудесата, за да се сбъднат!