Пропускане към основното съдържание

Миролюба Бенатова: ИЗБОРИТЕ СА ЕМОЦИОНАЛНО ЗАНИМАНИЕ

Вчера беше първата срещата на 45-то Народно събрание (НС). Освен на политиците, е важно да чуем  и професионалисти  от други сфери, близки до политиката. Миролюба Бенатова е български журналист, който работи в света на медиите повече от 20 години. Била е част от екипите на bTV, Nova TV. От година е репортер и водещ на предаването Alternativata. 

Снимка: личен архив

Ето какъв е нейният анализ за последната предизборна кампания и резултата от изборите. 

Интервю: Айлин Хаджийска


Госпожо Бенатова, защо според Вас, въпреки че избирателната активност изглеждаше висока, статически се оказа по-ниска от предишните избори? 

В чужбина имаше изключителни затруднения по организацията на изборите. Имаше и малко секции. А и покрай пандемията самият процес беше по-бавен. Процесът беше толкова затруднен, че на хората да им е трудно и да се откажат предварително. За определени кръгове беше изненада, че хората на всяка цена имат желание да гласуват. Това не беше очаквано от тези, които искаха да възпроизведат статуквото. Не беше очаквано и че гражданите  ще проявят доза мазохизъм - ще пътуват стотици километри и ще чакат с часове, в името на по-голяма идея. 

Видя се изключителна активност на българите, които живеят в чужбина. На какво се дължи това?

Смятам, че това се дължи на желанието на хората да се заявят. До някаква степен се дължи и на факта, че имаше политици, които не веднъж и два пъти се опитваха да се подиграват със сънародниците ни зад граница. Казваха им, че и те нямат право да гласуват. Масовото гласуване в чужбина беше отговорът. А и очевидно, хората искат промяна. 

Смятате ли, че съставянето на 45-о НС ще доведе до по-добро бъдеще за България?

Смятам, че съставянето на 45-то НС е едно добро начало.  

По какъв начин следващото правителство може да ни помогне да се махнем от 111-о място по свобода на медиите?

Не знам, предстои да видим. Защото все пак знаем, че втората политическа сила „Има Такъв Народ“, не комуникираше с медиите по време на предизборния период. Ако този подход не се промени,  няма да е добър знак. На този етап по-скоро прилича на подхода на Бойко Борисов, който не се включва от своята телевизия, а от своята джипка и го излъчват по всички телевизии, защото беше министър-председател до онзи ден. 

Иска ми се да видя по-голяма диалогичност от страна на парламентарно представените партии, желание за дебат помежду им и умение и желание да отговарят на всякакви медийни въпроси. Това ще е една стъпка за връщане на нормалността в комуникацията, първо - между различните политически сили и второ, между политиците и медиите. Защото към днешна дата живеем в света на монолозите. Хубаво е да се върнем към срещите на позиции, към споровете, в които все пак се ражда истината. Да се върнем към обсъжданията, а не просто всеки да си седи в неговата кула и оттам да разказва неговите приказки.

Има коментари, че партията на Слави Трифонов е продукт на ДПС или кръгове около Пеевски. Мислите ли, че това е възможно?

Истината е, че ние не знаем дали има връзка между Слави Трифонов и ДПС или  кръгове около ДПС. Това са спекулации. Чуват се оттук -  оттам такива твърдения, но нямаме факти в тази посока. От ДПС имаха възможност миналата седмица да отговорят на такъв въпрос, а именно,  дали продуктът  „Слави Трифонов“ е техен. Имаше интересен отговор от лидера на ДПС – Мустафа Карадайъ. Той каза само:„Моля, бъдете по-сериозни“.  Това,  само по себе си , не е отричане. Йордан Цонев реагира нервно на този въпрос и се засмя без много радост в усмивката. Невербалните знаци  в тези отговори показаха, че този въпрос  дразни, но нямаме истинско потвърждение или отричане. Тепърва ще видим по действията на партия “Има такъв народ”, какво и кого  точно представлява. 

Как „Има Такъв Народ“ успя да стане втората избрана политическа партия, ако приемем, че това с господин Пеевски са само слухове? 

Слави не е стигнал второто място, защото някой го подкрепя, който и да е той. Дори да има подкрепа, не  това е причината. Той е на 2-о място, защото хората го харесват, обичат го и му вярват. Много дълги години той е лицето на бунта. Още от времето на „Хъшове“, след това дълги години в шоуто по БТВ, хората са го видели и са го приели за свой автентичен говорител. Чувстват го като лидер, който изговаря техните думи, човек, който се бори за тях. Тъй като изборите са емоционално занимание, естествено, че ще заложат на някого, когото харесват, на когото вярват, който изглежда, че е готов да се бори за тях. Дали думите, които той е изговарял, са на сценаристите, кои са те, метафорично казано, тепърва ще виждаме по-ясно. 

Неведнъж сте заявявали, че се интересувате от българите извън пределите на страната ни. Как започна това?

През 2014г. започнах да следя как живеят българите в чужбина, когато се натъкнах на две статистики. Едната беше, че повече работещи българи има извън България, отколкото в нея. Другата беше за това, че парите, които внасят у нас, ги превръщат в най-големия външен инвеститор. В един момент си дадох сметка, че в чужбина живеят голяма част от активните българи, независимо от техния социален статус. Първоначално отидох да направя филма „Народ под наем“. След това за първи път отразих  изборите във Великобритания. Тогава и за първи път  видях опашки пред секциите. Бях шокирана, защото видях хора, които ужасно много искат да гласуват. В България, към онзи момент, изборният процес вървеше много вяло. Но за сънародниците ни зад граница, да дадат своя вот, беше много важно. Тогава   много се вдъхнових. Казах си, че има енергия, има огън. Там видях хъс, който тук се беше загубил.

На тези избори, които отразихте  през 2016г. един гражданин заяви, че благодарение на Вас са удължили изборния ден. Как се почувствахте?

Не си спомням… Най-вероятно съм се зарадвала. Помня, че получих вдъхновение от желанието им да гласуват, независимо за кого. Мисля, че в този конкретен случай, бяхме единственият телевизионен екип, който отразяваше изборите, от където има какво да се отрази в  чужбина. Бяхме в Лондон.  Предполагам, заради нас са го удължили, тъй като непрекъснато пускахме репортажи, които се виждаха в България. 

Защо намаляват секциите и искат българите в чужбина да не гласуват?

Защото по-големият вот от чужбина обърква  сметките. По-лесно е да манипулираш вота с ниска избирателна активност и тук, на местно ниво.

Каква беше най-голямата изненада за Вас през тазгодишните парламентарни избори?

Изненадах се, че партията на Васил Божков беше толкова близо до влизане в парламента, предвид факта, че той нямаше достъп до медии и цялата агитация  му мина през интернет. Факт е, че вчера прокуратура съвсем услужливо излезе с информация, че са хванали хора, за които се твърди, че са купували гласове именно за партията, която представляваше Божков. Вероятно и това има дял към резултата, но не е достатъчно. Имаше и други партии, които купуваха , а не влязоха, така че не е само въпрос на цена. Божков  имаше много добър резултат и в чужбина. Явно много хора и то в младата аудитория, припознаха и неговата партия като вариант.

Как според Вас хората избират за кого да гласуват?

Мисля, че хората избират да гласуват за това, което им харесва и за хора, на които се възхищават и им вярват, или за хора,  като които искат да бъдат. Ако се замислиш и проучиш, ще видиш, че никой не чете програми. Изборите са изключително емоционално занимание и за това някой път   много добри артисти и лъжци, които  изглеждат искрени, пленяват сърцата на хората.

Какво очаквате да се промени с новите политици в НС?

Наблюдавам с любопитство процесите. Смятам, че присъствието на толкова различни и нови партии в новия парламент, е добър знак. Най-малкото се разместват пластове. Малко се разбутва блатото, което само по себе си е процес на съживяване. Камъкът е хвърлен. Да видим какво следва. 




Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Коледната магия в нас

Честита Коледа!  Днес реших да Ви изненадам като напиша стихотворение за Коледа. За втори път пиша такова произведение и се надявам да Ви хареса!  Коледна приказка Белобрадият старец нетърпелив е вече в красива опаковка сложил е  мѐче   . На момче или момиче ще го подари много детски усмивки иска да дари.   В най-приказното време от годината да наберем най-зрелите плодове от градината. Подаръци от сърце под елхата да сложим мир и любов в сърцата си да положим.   Макар на тазгодишната Коледа сняг да няма малки и големи сме в прегръдките на мама. Заедно „Сам вкъщи“ гледаме за пореден път това е красивият уют около коледния кът. Снимка: Радио 1 рок Бъдете здрави, щастливи и успешни! Пожелавам Ви да вярвате в чудесата, за да се сбъднат!