Пропускане към основното съдържание

Книга за различните хора

Едно междучасие слязох до училищната библиотека. Търсех си нещо вълнуващо за четене. Разгледах много книги и една от тях силно ме впечатли. Синият цвят на корицата, изображението на нея и резюмето отзад още повече... Когато започнах да я чета тя ме въвлече. Бих казала, че е едната от книгите, които прочетох за най-кратък период от време. Четох българския вариант като съвсем скоро ще намеря и английския.

Снимка:Аз чета

Бенджамин Алире Саенц (от англ.- Benjamin Alire Sáenz) е роден на 16 август 1954 година. Той е американски поет, романист и писател на детски приказки. През 2012 година издава книгата си „Данте и Аристотел откриват тайните на Вселената“. Книгата разказва за ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) обществото, което все още бива дискриминирано, неслучайно авторът казва в началото: „На всички момчета, които трябваше да се научат да играят по различни правила.“ Разказът е представен по завладяващ и интересен начин. Заслужава си да прочетете книгата, защото определено може да промени мирогледа Ви. За мен беше интригуващо, защото по текста на задната корица не се досетих накъде ще се развият действията в нея.

Действията в книгата се развиват през едно горещо лято, което променя живота на двама тийнейджъри. Авторът пише книгата от името на единият главен герой - Аристотел Мендоса (Ари). Той разказва за вълнуващото лято, изпълнено с много приключения, хубави и лоши моменти. През цялото време той е в компанията на новия си приятел - Данте Кинтана. Историите са още по-вълнуващи, защото включват и семействата на двете момчета. Семейството на Ари е по-строго и затворено. Той има брат, който е в затвора, но въпреки това не знае нищо за него, неговите сестри живеят другаде. Те избягват тази тема, защото освен брат му, те крият и тежки изживявания на баща му от войната във Виетнам. Горкият Ари открива утеха единствено у новия си приятел, той е стеснителен и затворен в себе си. Семейството на Данте е пълна противоположност. Младият Кинтана обича да чете поезия и да рисува. Единственият човек, който познава Аристотел повече от семейството му.

Двамата приятели се запознават в плувния басейн, където обичат да плуват. Данте научава Ари да плува и с времето се сближават все повече и повече. Двамата дори и не осъзнават как връзката помежду им прераства в нещо повече. През цялото време на тяхното запознанство изживяват какво ли не. Имат моменти на радост, тъга, гняв, утеха и т.н. Ари спасява живота на Данте като се хвърля пред кола, която е на път да го блъсне. От този момент той започна да си мисли, че нещо е различно, търси причината за своята постъпка. Данте става слабото място за Ари. Семейството на Данте се налага да замине в друга държава, заради работата на баща му.  Те прекарват там около година, междувременно двете момчета си пишат писма и продължават да си разказват интересните случки, които им се случват.

Както казах и в началото не очаквах такъв край на книгата. За първи път се докоснах до такава литература, но със сигурност няма да е последният. През цялото време очаквах с нетърпение какво ще се случи сега на момчетата, какво още им предстои да преживеят, какъв ще е краят… Творбата на господин Саенц ме накара да се замисля как хората, които са по-различни се страхуват да бъдат себе си. Страхуват се да изразяват себе си, нямат желание да разгърнат потенциала си. Нашето общество сякаш не е отворено за тях и не им даваме шанс да изживеят собствения си живот така, както им харесва. ЛГБТ общността има право да живее щастливо и пълноценно не по-различно от нас. Те също са хора, имат права като нас, имат същите нужди като нас. Много ми се иска да успеем да бъдем по-разбиращи и приемливи към тях.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Коледната магия в нас

Честита Коледа!  Днес реших да Ви изненадам като напиша стихотворение за Коледа. За втори път пиша такова произведение и се надявам да Ви хареса!  Коледна приказка Белобрадият старец нетърпелив е вече в красива опаковка сложил е  мѐче   . На момче или момиче ще го подари много детски усмивки иска да дари.   В най-приказното време от годината да наберем най-зрелите плодове от градината. Подаръци от сърце под елхата да сложим мир и любов в сърцата си да положим.   Макар на тазгодишната Коледа сняг да няма малки и големи сме в прегръдките на мама. Заедно „Сам вкъщи“ гледаме за пореден път това е красивият уют около коледния кът. Снимка: Радио 1 рок Бъдете здрави, щастливи и успешни! Пожелавам Ви да вярвате в чудесата, за да се сбъднат!