Пропускане към основното съдържание

Новите - стари кътчета на София

Наскоро си направих разходка из красивата ни столица – София и реших да Ви разкажа своите впечатления. Няма да разкажа за някое скрито кътче, а за центъра на София – площад Батенберг и как можем да се пренесем в различни исторически епохи само с едно завъртане на 360 градуса. Цялото описание на мястото ще бъде написано, ако се движим от площад „Независимост“ в посока Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Независимо ходейки или излизайки от метрото, от дясната ни страна първо ще се натъкнем на сградите от триъгълника на властта, построени в стил – „Сталински барок“.  Той е създаден по избора, предпочитанията и желанията на Бащата на народите -  Йосиф Сталин.

Снимка:atlantic-council.bg

Сега продължаваме напред до новото Народно събрание и завиваме надясно по площад „Атанас Буров“. Продължаваме да ходим и стигаме до сградата на Българска Народна Банка (БНБ) отдясно, която е построена през 30-те години под силно влияние на германската архитектура, която е част от Националсоциалистическата.

Снимка:nova.bg

След това като стигнем до пешеходната пътека, за да продължим да вървим напред можем  да се обърнем наляво. В далечината ще видим една жълта сграда – това е Княжеския дворец или още наричан „Царския дворец“. Той е паметник на културата от 1978 г. и в двореца понастоящем се помещават 2 национални музея: Националната художествена галерия  и Националният етнографски музей. Преди периода на Освобождението, Двореца е служел за конак, а по време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) сградата е използвана като болница. В резултат на Берлинския конгрес, София е обявена за столица на Княжество България и така бившият конак вече е княжеска резиденция на княз Батенберг.

Снимка:pik.bg

Сега се обръщаме надясно, където можем да видим така любимият за много столичани Народен театър „Иван Вазов“. Той е с красива фасада в неокласически стил. По заповед на княз Фердинанд I се отделя място на територията на бившия театър „Основа“. Така през 1904г. започва строежът на днешния Национален културен институт по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. На 3 януари 1907г. отваря врати за първи път. Обаче освен виенска нотка в архитектурата му съществува и немска. След повече от 10 години след първото му отваряне, претърпява пожар и е реконструиран през периода 1924 – 1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер заедно с българския строителен инженер - Кирил Чапаров, завършил в Мюнхен.

Снимка:stoyanh.com

Ето малко информация за името на Театъра, взета от Уикипедия:

„От 1906 г. до 1951 г. трупата носи името Народен театър, а от 1951 г. до 1962 г. – Народен театър „Кръстьо Сарафов“. От 1962 г. и до днес официалното название е Народен театър „Иван Вазов“.

Всяка сграда има своята история и това я прави красива по свой собствен начин. Ако се намирате на площад Батенберг и бавно се обърнете кръгом ще видите, че само от едно място сте били в няколко исторически епохи. От Руско-Турско освободителната война до сталинизма и нацизма.  Стоейки си спокойно на дивана вкъщи или на стола до бюрото, успяхме да се разходим из центъра на столицата. 

Ако сте читател от провинцията, сигурно нямате търпение да видите тези величествени сгради на живо. Ако пък живеете в София и имате път наблизо или се чудите къде да се разходите, мисля че това е правилното място. На мен лично ми повлия доста положително, когато се разходих. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Възкръсващ феникс от жарта

Рано сутрин птичките и въздухът посрещат ме от сън. Заставам на прозореца, леко сънена, но готова за приключения. Рутината място не отстъпва и всичко останало си минава по реда. След това малко по-будна, отивам на закуска. Хапвам си вкусотийки и съм още по-заредена. Дойде моментът да тръгнем към поредното приятно пътешествие. С баба Райна и баба Росица се запознахме в село Горно Драглище. Заедно с тях на различни игри поиграхме. Върнахме се назад във времето, където децата са играли задружно до късно вечер без страх... Където телефоните не са били незаменими. Качихме се на кокили, търкаляхме карачки и играхме на „п рескочи кобила “ . Дойде и най-забавната за мен част... времето, прекарано с баба Яна и баба Росица. Точихме баница и облякохме народни носии. Когато сложих дрехите върху себе си, настръхнах. Изтръпнах от гордост, виждайки красотата на традиционните български дрехи. Разбира се, нямаше как да си тръгнем без да завъртим едно хорце. Почувствах го като „ черешката на тортата “

„Консервативните и религиозните хора не ни позволяват да открием себе си.“, Чувства и емоции от София Прайд 2021 година

На 12. юни 2021 за 14 пореден път се проведе събитието София Прайд, включващо и шествие по софийските улици. Събитието има за цел да покаже ЛГБТ общността, техните близки и приятели и най-вече това, че всички имат равни права. Допълнителна подкрепа имаше и от чужденци от Великобритания, Тунис и други. Макар да валеше силен дъжд това не спря общността и техните привърженици да се насладят на празника си. Към концерта на събитието се включиха някои български певци като Виктория Георгиева, Михаела Филева, Иво Димчев, Прея, Рут Колева и други. По-късно като част от шествието се включиха Семир Алкади и Алекс Жеков от балет „Акадамус“. Някои участници бяха там за морално подкрепа, но искат техните приятели да се чувстват спокойни, да могат да се оженят и да имат деца законно в България. Събитието се проведе на Паметника на Съветската армия. Тъжен или хубав (оставям преценката на Вас) факт е, че имаше поне 30-40 полицаи, които бях застанали около загражденията, за да пазят гражданите от Прайд

Коледната магия в нас

Честита Коледа!  Днес реших да Ви изненадам като напиша стихотворение за Коледа. За втори път пиша такова произведение и се надявам да Ви хареса!  Коледна приказка Белобрадият старец нетърпелив е вече в красива опаковка сложил е  мѐче   . На момче или момиче ще го подари много детски усмивки иска да дари.   В най-приказното време от годината да наберем най-зрелите плодове от градината. Подаръци от сърце под елхата да сложим мир и любов в сърцата си да положим.   Макар на тазгодишната Коледа сняг да няма малки и големи сме в прегръдките на мама. Заедно „Сам вкъщи“ гледаме за пореден път това е красивият уют около коледния кът. Снимка: Радио 1 рок Бъдете здрави, щастливи и успешни! Пожелавам Ви да вярвате в чудесата, за да се сбъднат!